2012.07.18.
19:29

Írta: Ambrosía

Csokis muffin, bögrés muffin - recept

-          Nincs kedved sütni valamit? – kérdezem a lányomat, aki már otthonosan mozog a konyhában.

-          Mit süssek? – kérdez vissza.

-          Mindegy, csak csokis legyen! – érkezik a jól bejáratott válaszom.

Az biztos, hogy nálunk ilyen, hogy fahéjas, meg almás, meg túrós süti nincs, csak olyan lehet, hogy csokis-fahéjas, csokis-almás, csokis-túrós. Nem, ez még nem beteges, csak nagggyon csokis ;).

A fenti beszélgetésből az lett, hogy én álltam neki sütni, gondoltam, elkészítem a kedvenc és jól bevált, garantáltan működő csokis muffin alapreceptemet, és megmutatom, mi lesz belőle.

Hozzávalók 4 csokiimádó személyre (36 darab muffin):

10 deka vaj

3 bögre finomliszt

1 bögre kristálycukor

Kb. 1.5 bögre tej

2 egész tojás

½  bögre cukrozott kakaópor (lehet házilag is készíteni kakaóporból és cukorból, a mennyiség ekkor is fél bögrényi legyen)

Rum aroma, ízlés szerint

1 csomag sütőpor

1 csipet só

Kb. 10-12 deka étcsokoládé

Technológiai utasítás:

Az étcsokoládét egy nagy műanyag edénybe teszem és a mikróban elkezdem olvasztani úgy, hogy 15 másodpercenként megállítom, megnézem, megrázom, megkavarom ha kell. Az étcsoki kb. 50 fokon kellemesen krémesen folyós lesz, tehát kb. addig kell melegíteni, ez összesen kb. 30-45 másodperc.

Mikor meleg és folyik, akkor ki a mikróból, elő a konyhai robotgépet, és elkezdem adagolni a tálba a következő sorrendben a hozzávalókat, miközben folyamatosan keverhet a gép:

először a vajat teszem a tálba a csokoládéra, ez szépen megolvad a csoki hőjétől,aztán a cukrot és a sót, ezek szépen feloldódnak ebben a folyadékos, meleg közegben,következik a tej,aztán jöhet a két tojás, mert már jól lehűlt az elegy,aztán következik a rum aroma,a csomag sütőpor,a cukrozott kakaópor,majd végül lassan, hagyva az elkeveredésnek időt, jöhet a liszt is.

Ekkor gyújtom be a sütőt.
A muffinsütő tepsiket megpakolom muffinpapírral, és mindegyik kelyhet háromnegyedig töltöm masszával. Nagy lángon, kb. 20 perc alatt sülnek meg. Nem tudom, hány adag muffint sütöttem már életemben, de még mindig élek a hurkapálca módszerrel, vagyis, ha már illatozik a konyha a muffintól, akkor beleszúrok egy hurkapálcát az egyikbe, és ha nincs rajta massza, akkor készen van.

A kisfiam kifejezett kérésére ebbe most nem tettem semmit, de egyébként bármivel meg lehet bombázni a tésztát – masszát -, ami csak van otthon: aszalt gyümölcs, magvak, kókuszreszelék, nutella, csokidarabok, vaníliás túrókrém (ez egy tojással, cukorral, vanília aromával elkevert túrót takar), lekvár, és még sorolhatnám. Csak a képzelet szab határt a lehetőségeknek.
Minél több  mindent teszel a tésztába, annál tömörebb, annál laktatóbb, tartalmasabb lesz.

Ilyenek lettek:

SAM_1011.JPG

Aztán, mivel volt még hangulatom, úgy döntöttem, hogy csinálok a tetejére még csokikrémet is, így aztán a nap vége nem is csokis muffinnal zárult, hanem egyenesen csokoládés cupcake-kel!

A csokis krém hozzávalói:

0,5 deci tejszín

5 deka vaj

15-20 deka porcukor (ízlés szerint, én édesen szeretem)

12-15 deka étcsokoládé darabok (vagy pasztilla)

A tejszínt a vajjal és a porcukorral felforralom, kicsit főzöm.
Leveszem a tűzről, és belekeverem az étcsoki darabokat/pasztillákat. Sűrű keverés mellett összeolvasztom az egész krémet. Néha megkeverve először szobahőmérsékletűre hűtöm, majd beteszem a hűtőbe, és szintén néha megkeverve, masszív krémmé szilárdítom.

Amikor még nem kemény, de már nagyon jól tart, akkor habzsákba töltöm, és a muffinok tetejére nyomom.

Íme:

SAM_1014.JPG

Az csak egy dolog, hogy milyen jól néz ki, de ha tudnád, milyen ISTENIEN finom! :)

TIPP: ez a muffin recept olyan muffint eredményez, ami finoman morzsálódik, és ha nem teszel bele semmit, csak az alap tészta van, akkor másnap már kissé "fojtós", ahogy régen mamám mondta erre a tipikus sütemény állagra. Szóval, ha nincs kéznél extraigényes, a legegyszerűbbet szerető fiad, akkor nyugodtan tuningold a muffint, amivel jól esik!

Szólj hozzá!

Címkék: csokis muffin muffin recept csokoládés muffin csokis muffin recept csokoládé krém csokis krém csokis cupcake csokoládé cupcake csokoládés cupcake

A bejegyzés trackback címe:

https://ambrosia-chocolate.blog.hu/api/trackback/id/tr414664902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása