A csokoládé a gyakorlatban leginkább attól csokoládé, hogy a kakaó szárazanyag tartalma, és egyéb összetevői az előírásoknak megfelelő arányban és minőségben szerepelnek benne.
A magyar élelmiszerkönyvben egészen pontosan van definiálva az, hogy mi minősül csokoládénak, illetve milyen minőségű csokoládénak minősül az adott összetevők alapján a csoki.
Van olyan, hogy csokoládé, külön van olyan, hogy tejcsokoládé, és létezik bizony a fehér csokoládé.
„6. Fehér csokoládé
Olyan termék, amely kakaóvajból, tejből, tejtermékekből és cukrokból készül, és amely legalább 20% kakaóvajat és legalább 14% tej szárazanyagot tartalmaz, amely lehet részben vagy teljesen dehidrált teljes tej, félig vagy teljesen fölözött tej, tejszín, vagy részben, vagy teljesen dehidrált tejszín, vaj vagy tejzsír, és amelyben a tejzsír legalább 3,5%."
Tehát a fehér csokoládé létezik, Magyarországon csokoládénak minősül akkor is, ha semmi kesernyés, kakaóra jellemző íze nincs – hiszen nincs benne kakaópor! -, hanem leginkább a sűrített tejre emlékeztet. Vannak országok, ahol a fehér csokoládét nem tartják csokoládénak, a kakaópor hiánya miatt. Nahát, hogy miről maradnak le!
A képen: fehér csokoládé, liofilizált málnával. Nem tudom, kell-e mondanom, hogy ISTENI :).
Te szereted a fehér csokit?
Utolsó kommentek