2012.07.19.
09:47

Írta: Ambrosía

A fehér csokoládé nem is csokoládé?

A csokoládé a gyakorlatban leginkább attól csokoládé, hogy a kakaó szárazanyag tartalma, és egyéb összetevői az előírásoknak megfelelő arányban és minőségben szerepelnek benne.

A magyar élelmiszerkönyvben egészen pontosan van definiálva az, hogy mi minősül csokoládénak, illetve milyen minőségű csokoládénak minősül az adott összetevők alapján a csoki.
Van olyan, hogy csokoládé, külön van olyan, hogy tejcsokoládé, és létezik bizony a fehér csokoládé.

„6. Fehér csokoládé

Olyan termék, amely kakaóvajból, tejből, tejtermékekből és cukrokból készül, és amely legalább 20% kakaóvajat és legalább 14% tej szárazanyagot tartalmaz, amely lehet részben vagy teljesen dehidrált teljes tej, félig vagy teljesen fölözött tej, tejszín, vagy részben, vagy teljesen dehidrált tejszín, vaj vagy tejzsír, és amelyben a tejzsír legalább 3,5%."

Tehát a fehér csokoládé létezik, Magyarországon csokoládénak minősül akkor is, ha semmi kesernyés, kakaóra jellemző íze nincs – hiszen nincs benne kakaópor! -, hanem leginkább a sűrített tejre emlékeztet. Vannak országok, ahol a fehér csokoládét nem tartják csokoládénak, a kakaópor hiánya miatt. Nahát, hogy miről maradnak le!

SAM_0995.JPG

A képen: fehér csokoládé, liofilizált málnával. Nem tudom, kell-e mondanom, hogy ISTENI :).

Te szereted a fehér csokit?

Szólj hozzá!

Címkék: csokoládé fehér csokoládé fehér csoki liofilizált málna

A bejegyzés trackback címe:

https://ambrosia-chocolate.blog.hu/api/trackback/id/tr674665747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása